sötsaksindustri

sötsaksindustri, en gren av livsmedelsindustrin. Sötsaks- och chokladindustrin utvecklades mot slutet av 1800-t. ur bageri- och konditorihanteringen. En pionjär var Karl Fazer, vars 1891 grundade företag utvecklats till landets största och idag har flera internationella förgreningar. S. upplevde ett stort uppsving under första världskriget och utvecklades därefter gynnsamt med undantag av depressions- och krigsåren. Sedan 1970-t. har finländsk s. alltmer riktat in sig på den internationella marknaden och expanderat utomlands genom företagsköp; å andra sidan har finländska sötsaksföretag förvärvats av utländska ägare. Det största av de finländska sötsaksföretagen på den internationella marknaden var en tid Huhtamäki-koncernen, som 1983 köpte åtta utländska sötsaksfabriker, belägna i USA, Kanada och Irland. Huhtamäki Oy var därmed en av de tio största sötsaksfabrikanterna i USA, men företaget lämnade sötsaksbranschen helt 1999.

De största företagen med tillverkning i Finland är idag Cloetta Fazer i Hfrs och det ursprungligen kooperativa Oy Panda Ab (gr. 1920, i privat ägo sedan 1988) i Vaajakoski. Till de mera kända mindre fabrikerna hör Oy Halva Ab (gr. 1931) i Hfrs och Brunberg Oy i Borgå; kända sötsakstillverkare var tidigare även Merijal Oy Ab i Uleåborg och Oy Hellas Ab i Åbo (1916-2006).

Soetsaksindustri

sötsaksindustri. Interiör från Leafs fabrik i Åbo 2003, där tillverkning av lakritspipor pågår. Fabriken grundades 1916 och ägdes ursprungligen av Oy Hellas Ab, sedermera ett dotterbolag till Huhtamäki Oy. Den lades ned 2006 med förlust av flera hundra arbetsplatser. Leaf Suomi Oy, som ingår i en europeisk sötsakskoncern och är en av de ledande aktörerna i branschen i Finland, har fortfarande en sötsaksfabrik i grannkommunen Aura. Foto: Lehtikuva Oy, J. Avikainen.

Aktörer
upphovsman: Sigbritt Backman
ägare: Svenska folkskolans vänner
utgivare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
historia, företag, sötsaksindustri
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 20.07.2009
Uppdaterat 06.06.2017