Suomimaskinpistolen

Suomimaskinpistolen, kulsprutepistol, konstruerad av Aimo Lahti i början av 1920-t. Sedan konstruktionen utvecklats och förbättrats i flera års tid, antogs vapnet av försvarsmakten som modell -31. Konstruktören sålde tillverkningsrätten till Tikkakoski vapenfabrik, som fram till krigsutbrottet 1939 hade tillverkat ca 4 000 exemplar. Därefter mångdubblades produktionen; när den upphörde i slutet av fortsättningskriget 1944, hade sammanlagt 82 000 exemplar framställts.

S. innebar ett viktigt tillskott i eldkraft för den finska armén, som använde vapnet fram till slutet av 1970-t. Den väger 4,6 kg och har en längd på 870 mm; pipans kaliber är 9 mm. Den teoretiska eldhastigheten är 800-900 skott i minuten. S. exporterades under andra världskriget bl.a. till Bulgarien, Schweiz och Tyskland samt till flera av tyskarna besatta länder. Den framställdes även på licens bl.a. i Sverige, Danmark och Schweiz. En sovjetisk kopia av vapnet tillverkades i miljontals exemplar.

Suomimaskinpistolen

Suomimaskinpistolen var ett effektivt och pålitligt vapen i närstrider, vilket inte minst berodde på den robusta konstruktionen. Foto: Försvarsmaktens bildcentral.

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: UVF-redaktion
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
krigshistoria, maskinpistoler
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 26.04.2012
Uppdaterat 03.06.2017