Salminen Sally

Salminen-Dührkop, Sally Alina Ingeborg (f. 25/4 1906 Vårdö, d. 18/7 1976 Köpenhamn), författare, syster till Aili Nordgren och Runar S. Hon arbetade som butiksbiträde på Åland och i Sverige innan hon emigrerade till USA, där hon fick anställning som hembiträde i miljonärsfamiljer. På fritiden skrev hon sin debutroman Katrina (1936), som segrade i en svensk romanpristävling och snabbt blev en världssuccé. Inom några år hade boken översatts till ett tjugotal språk och filmades 1943 av den svenske regissören Gustaf Edgren. Berättelsen om den österbottniska flickan Katrina som lockas till Åland och ett hårt skärgårdsliv hade en äkthet som gjorde romanen till en levande klassiker.

Salminen fortsatte envist sitt episka författarskap men nådde aldrig upp till debutens publikframgång. I en lång rad omständligt refererande romaner med det självupplevdas prägel återvände hon till uppväxtårens Åland med huvudpersonen Lars Laurila som författarens alter ego. Först med Prins Efflam (1953) återfann hon den stora tonen från Katrina. Nu var miljön Bretagne på den franska västkusten, där Sallinen vävde samman en egenartad historia om en Kristusliknande gestalt som pendlar mellan ondska och godhet. Till hennes främsta romaner hör också Vid havet (1963), den här gången med Fanö i Danmark som dramats spelplats. Rent dokumentär prägel har Upptäcktsresan (1966) och Min amerikanska saga (1968), som utgående från dagboksanteckningar ger inträngande bilder av en kunskapstörstande flickas livsväg, från det åländska bysamhället ut i stora världen. Salminen gav även ut reseskildringarna Jerusalem (1970) och På färder i Israel (1971). Hennes författarskap avslutades med de självbiografiska volymerna I Danmark (1972) och Världen öppnar sig (1974), där en viss bitterhet märks över den oförståelse hennes böcker mötte efter debuten. Till slut kände hon sig tämligen bortglömd i hemlandet. I Danmark, där hon var bosatt från början av 1940-t., blev Salminen däremot en firad kulturpersonlighet.

För den åländska och finlandssvenska folklivsskildringen är Salminens insats central. Det går en klar linje från hennes tidiga böcker till Signelia Häggbloms succéromaner på 1940-talet. och Anni Blomqvists svit om Stormskärs-Maja. Katrina utkommer ständigt i nya upplagor och inspirerade 1997 till ett musikspel som med framgång gavs vid posthuset i Eckerö. Salminen var från 1940 gift med den danske konstnären Johannes Dührkop, som gjorde omslaget till många av hennes böcker. (Sallys saga. En minnesbok om S.S., red. M. Backlén/G. Javén/A. Nordgren/V. Nyman/T. Warburton/G. Widén m.fl, 1986) (Gustaf Widén)
SalminenSally

Salminen, Sally. Foto: Museiverket.
Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: Gustaf Widén
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
författare, personer (individer)
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 23.12.2009 av Johan Lindberg
Uppdaterat 12.10.2020 av Import