Alakulppi, Olavi

Alakulppi, Olavi Eelis (f. 17/7 1915 Rovaniemi, d. 19/8 1990 Washington, D.C.), skidlöpare och militär, överste (1968), Mannerheimriddare nr 72 (17/7 1942). Alakulppi började i mitten av 1930-talet ägna sig åt skidåkning på allvar och tog 1938 några meriterande placeringar i stortävlingar. Vid VM i Zakopane 1939 ingick han i det segrande finländska stafettlaget. Han utmärkte sig som oförvägen patrulledare och partigängare under såväl vinter- som fortsättningskriget. Alakulppi ledde flera fjärrpatruller på den lapska fronten och i Fjärrkarelen samt anlitades även i jakten på de ryska partisaner som under fortsättningskriget angrep de finländska truppernas försörjningsleder och for illa fram bland civilbefolkningen i gränsbyarna i n. I slutet av 1950-talet försökte han förmå en FN- kommission som undersökte krigsförbrytelser att ta upp partisanernas terrordåd till behandling, dock utan framgång.

Efter kriget anslöt sig Alakulppi till den grupp på ett 20-tal officerare som gick under namnet Marttinens män, vilka efter att ha varit inblandade i den s.k. vapensmusselaffären flydde undan statspolisen och på olika vägar tog sig till USA, där de tog värvning i US Army. Alakulppi var bl.a. instruktör av skidtrupper och utbildades även till ekonomiofficer och officer i den militära underrättelsetjänsten med stationeringsorter i Tyskland, Japan och Sydkorea. Som expeditionsofficer vid landstridskrafternas stab i Alaska fick han i uppdrag att leda de amerikanska skidskyttarnas träningscentral i Anchorage 1961 och ledde träningen av skidskyttetruppen till vinter-OS i Innsbruck 1964. Han engagerades vidare i organisationskommittén för vinterspelen i Squaw Valley 1960. Avgick ur aktiv tjänst 1968.

Även hans son, Vesa Alakulppi (1941-68), valde den militära banan, fick sin utbildning vid West Point men stupade som kompanichef i Vietnam. (Erik Appel)

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
personer (individer), militärer (roll), överstar, skidåkare
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 19.01.2011 av Johan Lindberg
Uppdaterat 10.03.2016 av Import