Valkama, Ritva

Valkama, Ritva Karin (f. 13/11 1932 Jyväskylä), skådespelare. V. genomgick Suomen teatterikoulu 1953-56, var engagerad vid Tampereen teatteri (TT) 1956-57 och 1961-75 och vid Hämeenlinnan kaupunginteatteri i Tavastehus 1957-61, Tampereen teatteri 1961-75, Helsingfors stadsteater 1975-88 och Lilla Teatern 1988-94. Efter detta har hon gjort tungt vägande insatser på bl.a. Kansallisteatteri och Helsingfors stadsteater. Professor i skådespelararbete vid Teaterhögskolan 1985-88.

V. är en ypperlig karaktärsskådespelare och en komedienn med frodig humor och omedelbar värme i sina roller. Hon har ett mästerligt musikaliskt rytmsinne, är intresserad av språk och behärskar svenska suveränt. Det sistnämnda hade hon nytta av under sin period på Lilla teatern, då hon bl.a. medverkade i Bengt Ahlfors revyer. Hon har med mustigt utspel gestaltat många kärlekskranka ungmör och giftaslystna hushållerskor, bl.a. i Maria Jotunis Mannens revben och som Liisa Elisapetti i Maiju Lassilas Viisas neitsyt. Dessa pjäser blev båda långvariga succéer; den senare uppfördes även i Tallinn och Moskva. I Shakespeareroller har hon framträtt som amman i Romeo och Julia och som Emilia i Othello. Den eldfängda Serafina delle Rose i Tennessee Williams Den tatuerade rosen var en av hennes bravurroller där hon fick ge sina stormande känslor ett temperamentsfullt utbrott. Pjäsen uppfördes över 200 gånger på stadsteatern i Hfrs.

Efter pensioneringen hamnade hon i elden i minst lika hög grad som tidigare, på Kansallisteatteri gjorde hon succé som Big Mama i Katt på hett plåttak och på Helsingfors stadsteater blev hon än en gång en älskad publikmagnet. Bl.a. har hennes insats prisats i pjäser som Vuoriston kaunotar, Täti ja minä och i långköraren Kvartetten, som rullar på sitt femte år (2006). V. har medverkat i många tv-program och -filmer. Tilldelades statens scenkonstpris år 2000.

ValkamaRitva

Valkama, Ritva. En allmänt uppskattad och folklig skådespelare, välkänd genom sina framträdanden på tv. Foto: Lehtikuva Oy, M. Kainulainen.

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: SigbrittBackman
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
skådespelare, personer (individer)
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 27.07.2009 av Sigbritt Backman
Uppdaterat 27.07.2009 av Import