sjuktransport

sjuktransport. Med s. menas yrkesmässig persontransport som sker med sjuktransportfordon, vatten- eller luftfarkost eller något annat specialfordon och som utförs av personal som utbildats på behörigt sätt. Till s. räknas även den akutvård som ges före eller under transporten.

Traditionellt har s. ordnats med hjälp av ambulanser. Sjuktransportverksamheten i Europa inkluderande svenska riket fick sin start i slutet av 1700-t. i form av hästdragna kärror inom militärsjukvård. Under 1800-t. började flyttbara förbandsplatser i fält allmänt kallas ambulans. Först mot slutet av 1800-t. togs ambulanser i bruk för civil sjuktransport tack vare Röda korset.

Idag köper de flesta av Finlands kommuner sjuktransporttjänster av privata företag, som är 208 till antalet (2006). Andra som tillhandahåller tjänsten är brandverken (64) Finlands röda kors (26) och hälsocentralerna (12). Som intresseorganisation för sjuktransportföretagen fungerar Suomen sairaankuljetusliitto (gr. 1964).

1960 fick Finland sina första läkarhelikoptrar och idag är läkarhelikoptern Medi-Heli (start 1992 i huvudstadsregionen, 1998 i Åbo) ett känt begrepp med baser i Åbo och Vanda. En förening med samma namn svarar för Medi-Helis verksamhet. I Uleåborg fungerar läkar- och räddningshelikoptern Sepe (start 1995). Se även sjöräddning.
Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: UVF-redaktion
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
historia, ambulanser, sjuktransport
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 04.05.2009
Uppdaterat 07.06.2017