Raatikko

Raatikko, dansteater, gr. 1972 av koreografen och regissören Marjo Kuusela samt skådespelaren och dansösen Maria Wolska, Finlands äldsta fortfarande verksamma. R. var en av de första professionella dansteatrarna i landet vid sidan av Nationalbaletten. Teatern tjänade som ett katalyserande exempel för de grupper som under de följande decennierna växte fram antingen som statsunderstödda institutioner, i likhet med R., eller på frilansbasis. Med Marjo Kuusela som koreograf och konstnärlig ledare mellan 1972 och 1987 bestod repertoaren främst av berättande stycken med ett socialt engagerat budskap och dansen som uttrycksform.

R. var den finska dansteaterns pionjär och fanbärare under dessa år. Teatern gjorde omfattande turnéer både i hemlandet och utomlands. En stor del av repertoaren televiserades. Marja Korhola tog vid som konstnärlig ledare efter Marjo Kuusela. Den ursprungliga ensemblen upplöstes gradvis och den konstnärliga linjen förändrades. Sedan slutet av 1990-t. har R. riktat in sig speciellt på dansteater för barn och på ett omfattande samarbete med skolor kring föreställningar och i workshopform. (Jan-Peter Kaiku)

Raatikko

Raatikko. Dansteatern uppträder på ett disko 1974, fr. v. gruppens grundare Marjo Kuusela, Tommi Kitti och Marita Strömberg samt Maria Wolska. Gruppen fick sitt namn efter en gammal folksång som sjöngs på skottdagen. Foto: Lehtikuva Oy, M. Suni.

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 19.01.2011 av Johan Lindberg
Uppdaterat 19.01.2011 av Import