Oulanka

Oulanka, nationalpark i Kuusamo och Salla kommuner (areal 270 km2, inrättad 1956, utvidgad 1982 och 1989), hör till landets mest kända naturskyddsområden; föreslogs fredad redan 1910. I ö. gränsar den till riksgränsen och till den 1992 grundade Paanajärvi nationalpark på andra sidan gränsen. Terrängen i den del av parken som hör till Kuusamo är höglänt, medan den på Sallasidan till stor del upptas av myrar. Floran och faunan är artrik; växtvärldens frodighet beror främst på berggrundens betydande kalkhalt.

Området genomflyts av Oulankajoki, en strid och vattenrik älv, som under sitt lopp från källsjön Kuolajärvi i Salla till Paanajärvi bortom östgränsen bildar bl.a. den 200 m långa forsen Kiutaköngäs, vars sammanlagda fallhöjd är 13,7 m. Också i biälvarna Aventojoki och Savinajoki finns flera ståtliga forsar. I närheten av Kiutaköngäs arbetar sedan 1965 Oulanka biologiska station, som ägs av Uleåborgs universitet. Där finns en av landets mest kända vandringsleder, den 80 km långa Karhunkierros, som märktes ut i terrängen 1936-37. I Oulanka har naturskyddet och trycket av den växande naturturismen förenats mycket framgångsrikt, och parken tilldelades 2002 det internationella PAN Parks-certifikatet (eng. Protected Area Network of Parks, instiftat av Världsnaturfonden 1997). (Oulangan kansallispuisto, 1980)

Oulanka

Oulanka. Naturen i nationalparken är varierande och bjuder på fina naturupplevelser och vackra vyer, bl.a. längs den s.k. Björnrutten (Karhunkierros). Foto: Luonnonkuva-arkisto, M. Tano.

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 19.01.2011
Uppdaterat 19.01.2011