Lappo-operan

Lappo-operan (Lapualaisooppera), historisk kavalkad om Lappotiden av Arvo Salo med 34 sånger (valser, tangomelodier o.s.v.) till ackompanjemang av piano, trummor och kontrabas av Kaj Chydenius. Musiken följer en protestsångtradition fjärran från konventionell opera. L. framfördes 1966 i regi av Kalle Holmberg på studentteatern Ylioppilasteatteri i Hfrs. Bland aktörerna märktes bl.a. Kaisa Korhonen, Vesa-Matti Loiri och Lars Svedberg, medan bl.a. Kristiina Halkola och Arja Saijonmaa sjöng i kören. (Fabian Dahlström)

En svidande kritik av det borgerliga samhället var ett bärande element i L., som gisslade Lapporörelsens terror och politiska övergrepp mot arbetarklassen och dess politiska företrädare. Premiären på Gamla studenthuset 21/3 1966 - som sammanföll med rösträkningen i riksdagsvalet, i vilket vänstern fick majoritet i riksdagen - utgjorde på sätt och vis startskottet för den period av vänsterradikalism som särskilt bland studenterna präglade kultur och politik under det följande decenniet. L. framfördes på flera scener under återstoden av 1960-t. (bl.a. på Svenska teatern 1967 i Kaisa Korhonens regi, gästspel på Dramaten i Stockholm 1968) och visades 2001 av amatörkrafter i Lappo. - Stycket inspirerade regissören Mikko Niskanen att göra den halvdokumentära filmen Lappobruden (Lapualaismorsian, 1967) med Kristiina Halkola i huvudrollen.


Lappo1.jpg

Lappo-operan. När stycket 1966 uruppfördes på studentteatern i Hfrs, sågs Heikki Kinnunen och Tuomas Vesterinen i huvudrollerna.
Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 01.08.2011 av Johan Lindberg
Uppdaterat 01.08.2011 av Import