Forssell, Kyllikki

Forssell, Kyllikki Kaarina (f. 2/5 1925 Hfrs), skådespelare, teaterråd (1989). F. debuterade på Svenska teatern men tog redan 1948 anställning på Kansallisteatteri och stannade där, med undantag för en del gästspel utanför teatern och turnéer till bl.a. Stockholm och Paris, till sin pensionering 1992. F. är en av finländsk teaters ledande karaktärsskådespelare med ett brett register. Hon har fått göra många historiska personligheter och det har varit henne ett nöje att grundligt tränga in i deras värld, att läsa om dem, helst också besöka de miljöer där de levat. En sådan engagerande roll var Gustav III på Svenska teatern på 1980-t. F. har på Kansallisteatteri tolkat Strindbergs kvinnoroller, bl.a. Alice i Dödsdansen. Hon har varit Charlotte Corday i Marat, Abigail i Eldprovet, madame de Merteuil i Farliga förbindelser, en fascinerande drottning Kristina och Olavi Paavolainens elaka mor i Säädyllinen murhenäytelmä, som grundar sig på Helvi Hämäläinens stora roman. Men det var ändå som blodfull, legendarisk donna i Dario Fos mästersatir Donna som hon fick både kritiker och vanlig publik att ge sig på nåd och onåd. Donna blev en stor succé med 350 föreställningar. Pjäsen gick i tio år och turnerade både i hemlandet och i Sverige.

F. har som pensionär ingalunda vilat på sina lagrar. I början av 2000-t. ställde hon upp som bagladyn i Bennetts Romuauton Lady för Kansallisteatteri. Därefter tog hon sig an den egocentriska gamla stjärnan på pensionärshemmet i Helsingfors stadsteaters Kvartetti tillsammans med tre andra "pensionärer", de folkkära skådespelarna Lasse Pöysti, Ritva Valkama och Pentti Siimes. Pjäsen blev en framgång och långkörare till vilken det kom mängder av busslaster från när och fjärran. Hon nappade också på följande krok som teaterchefen Asko Sarkola lade ut för henne, huvudrollen i Tennessee Williams Ungdoms ljuva fågel, 2003. Erhöll Ida Aalberg-medaljen 1991. (Margita Andergård)
ForssellKyllikki

Forssell, Kyllikki. Hon är en av landets mest uppburna kvinnliga skådespelare. Här i repetitionstagen vid Kansallisteatteri. Matti Oravisto är den manlige motspelaren. Foto: Lehtikuva Oy.
Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
skådespelare, personer (individer)
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 19.01.2011 av Johan Lindberg
Uppdaterat 19.01.2011 av Import