Åsbacka, RobertÅsbacka, Robert Sven-Erik (f. 8/2 1961 Terjärv), författare och litteraturforskare, fil.mag. 1997. Åsbacka debuterade med diktsamlingen Med tungorna hängande (1988), som följdes av ett par böcker med kortprosa. Sitt genombrott fick han med den stramt komponerade romanen Döbelns gränd (2000), en både komisk och tragisk berättelse i Nykarlebymiljö. Romanen dramatiserades med framgång av teatergruppen Viirus i Helsingfors. Fallstudie. En berättelse om materialanskaffning (2004) tilldrar sig i välfärdssamhällets utkant med Stockholm som arena och halvgangstrar som huvudpersoner. Sverige, där Åsbacka är bosatt sedan slutet av 1980-talet, ger även miljön för hans främsta roman, det suveränt gestaltade vardagsdramat Kring torget i Skoghall (2006), som nominerades till Finlandiapriset. Åsbacka skriver en minimalistisk prosa, som träffsäkert avslöjar psykologiska djup under den skenbara ytan. Han är även litteraturvetare med diktaren R.R. Eklund som främsta forskningsobjekt. (Gustaf Widén)

I romanen orgelbyggaren (2008) utvinner författaren dramatik och stora känslor ur ett till synes vardagligt stoff. (red.)

AasbackaRobert

Åsbacka, Robert. Har placerat sig vid en korsväg som författare. Bosatt i Sverige blickar han tillbaka på sin uppväxt i Österbotten och interfolierar detta med sina erfarenheter som invandrare. Han gör det med mild ironi och lite undertryckt humor. Foto: Schildts bildarkiv, L. Weckström.

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
författare, personer (individer)
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 19.01.2011 av Johan Lindberg
Uppdaterat 09.05.2016 av Import