Uffe & Bosse Tillbaka

Uffe & Bosse, sångarduo från Pernå, bestående av bröderna Ulf Andersson (f. 1945) och Bo Andersson (f. 1946). U. vann Nylands svenska ungdomsförbunds talangtävling i duettklassen 1958 och blev snabbt populära som vissångare över hela Svenskfinland. Skivdebuten skedde 1966, och två år senare korades de i Jakobstad till Svenskfinlands bästa duo. I detta skede upptäcktes de av revymakaren och textförfattaren Rolf "Offe" Söderling, vilket resulterade i medverkan i ett flertal Borgårevyer samt radio- och tv-program. I början av 1970-t. samarbetade bröderna med Monica Aspelund och turnerade också med henne några år i Sverige under namnet "Vi Finns". Vid sidan om sina arbeten som journalister, Uffe vid Borgåbladet och Bosse vid Östra Nyland, turnerade de flitigt med visor, många av dem tonsatta av Uffe till Söderlings finurliga eller stämningsfulla texter. Bröderna tog 1976 initiativet till grundandet av Visans Vänner i Östnyland (Visans vänner) och gav ut lp-skivan "Mosabackatango" 1978, som innehöll visor av Söderling, tonsatta av Uffe. Titellåten blev en stor succé även i Sverige, där duon uppträdde flitigt på konserter och visfestivaler, bl.a. den stora årliga visfestivalen i Västervik. De deltog också i flera uppsättningar på Postbacken i Illby och därtill på Raseborgs sommarteater 1977 och 1978. U. utgav sin andra lp-skiva "Rundgången" 1987.

På 1980-t. flyttade Uffe till Mariehamn och verkade därefter på Ålands radio och Bosse till Ekenäs och Radio Vega Västnyland, där han länge var en av programvärdarna för det populära radioprogrammet Café Svenskfinland. I Ekenäs har Bosse under senare år, tillsammans med sin hustru Lena Andersson (f. 1956) drivit sommarcaféet Café Gamla Stan, som har blivit en populär visscen, med både inhemska och nordiska trubadurer bland de uppträdande. Duon uppträder fortfarande och utgav 2006 en samlings-cd med sina populäraste visor. (Patrick Eriksson)
UffeBosseUffe & Bosse. Pernåbröderna har i drygt fyra decennier hört till eliten av finlandssvenska vissångare. Bild från 1980-t. Foto: Zache Johansson.


Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: UVF-redaktion
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
visor, vokalister, duor (ensembler)
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Ponduskategori
Musik
Skapat 13.06.2011 av Johan Lindberg
Uppdaterat 08.05.2017 av Lasse Sundman