surskorpor Tillbaka

surskorpor, en speciellt finländsk brödtyp. Av rågmjölsdeg (rågmjöl, vatten och jäst) görs tunna kakor, som kluvna och skurna i rektangulära bitar torkas till skorpor. S. började tillverkas i Finland under 1930-40-t. De första s. var kluvna, torkade rågbröd, men efter andra världskriget utvecklades de till den form de har idag. S. saluförs sedan 1952 av Vaasan & Vaasan Oy på den internationella marknaden under varubeteckningen finn crisp. En annan tillverkare är Oy Karl Fazer Ab, som 1958 förvävade ett bageri (Oululainen Oy) som framställer s.

Surskorporsurskorpor. Finn crisp exporteras i dag till drygt 40 länder, bl.a. till Nordamerika, där marknaden för knäckebröd och s. beräknas vara värd 60 milj. e. Foto: Vaasan & Vaasan Oy.



Aktörer
upphovsman: Sigbritt Backman
ägare: Svenska folkskolans vänner
utgivare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
skorpor
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Ponduskategori
Kultur
Skapat 14.07.2009 av Sigbritt Backman
Uppdaterat 03.06.2017 av Lasse Sundman