Sacy Sand TillbakaSacy Sand (eg. Rolf Rainer Sigurd Sandqvist, f. 9/6 1927 Karleby, d. där 15/11 1985), musiker, bandledare, den afro-kubanska populärmusikens banbrytare i Finland. Den bildkonstnärligt och musikaliskt begåvade S. utbildade sig under slutet av 1940-t. till reklamgrafiker och bilkonstnär vid Ateneum, men han hade vid sidan om verkat som jazzinriktad sångare, trumslagare och kontrabasist, först i den Jakobstadsbördige tenorsaxofonisten Lars "Encko" Enqvists sextett, och senare mer professionellt i bl.a. Leo Lindbloms och Ossi Aaltos kända orkestrar. Under slutet av 1940-talet fattade S. tycke för den afro-kubanska musiken, som vid denna tid blev världskänd via namn som orkesterledaren Perez Prado och sångaren Beny Moré. Han började bygga kubanska rytminstrument, studerade den kubanska dansmusikens rytmbehandling samt spanska språket. En bidragande orsak var även att S. anställdes som sångsolist och saxofonist i dansorkestern Rytmi-Veikot. där de latinamerikanska rytmerna, som nu kommit på modet, fick en viktig plats. S. medverkade med orkestern i kortfilmen "Etelän rytmejä" (Suomi-Filmi 1950) och bl.a. i de första tv-sändningarna i Finland, som gjordes 1955. Därefter kom S. vid sidan om reklamgrafikerarbete att medverka bl.a. i Jorma Weneskoskis och Olli Hämes orkestrar för att 1957 bilda egen orkester, som specialiserade sig på latinamerikansk och afro-kubansk dansmusik, denna uppträdde bl.a. på Adlon i Helsingfors. Hans fru Ulla hade med signaturen "Ulla Sand" översatt ett flertal latinamerikanska stycken till finska för makens grammofoninspelningar. S. skrev även artiklar om latinamerikansk populärmusik i jazztidskriften Rytmi.

Vid ingången av 1960-t. hade dock det största intresset för latinamerikansk och afro-kubansk dansmusik dalat i Finland, då nya dansstilar som twist och tango vunnit terräng. S. skadades allvarligt i en bilolycka 1961, vilket utöver hälsoproblem gjorde att han drog sig tillbaka från musikeryrket. 1974 flyttade S. tillbaka till Karleby, verkade som bildkonstnär och uppträdde sporadiskt som sångsolist i lokala sammanhang. Han erhöll statens konstnärspension mot slutet av sitt liv.

S:s insatser återupptäcktes under 1980-t., då den afro-kubanska musiken fick ett nytt uppsving i Finland med bl.a. en årlig vinterkarneval i hotell Hesperia och prominenta kubanska orkesterbesök. Om S. och det rätt stora intresset för afro-kubansk musik i Finland kan man läsa i Pertti Luhtalas historik över den afro-kubanska populärmusiken; Rumbakuninkaista salsatähtiin (1997). 2009 utgavs en CD-skiva med drygt tjugo inspelningar av Sacy Sand mellan åren 1950-58 (Johan Lindberg)

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
personer (individer), musiker, ensembler, populärmusik, afrokubansk jazz
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Ponduskategori
Musik
Skapat 29.10.2010 av Johan Lindberg
Uppdaterat 31.03.2016 av Johan Lindberg

Svenska folkskolans vänner rf
Annegatan 12
00120 Helsingfors
09 6844 570
sfv@sfv.fi