Negendanck, Fred Tillbaka

Negendanck, Manfred ( Fred) Otto Richard (f. 2/7 1937 Hfrs), balettdansör, skådespelare och koreograf. N., som är en populär och karismatisk skådespelare med stark scennärvaro, var 1958-69 engagerad vid Nationaloperan, där han uppträdde som solistdansör. Han ådrog sig dock en ryggskada och blev 1972 fast anställd på Svenska teatern som skådespelare och koreograf. Där bidrog N. 1976 till framgången med den hett omdebatterade operetten Fänrik Stål genom sina eleganta och rivande dansscener, som han själv medverkade i.

N. skapade 1982 en plastiskt fascinerande lieman i Balladen om den dansande makabern. En av sina största succéer som karaktärsskådespelare gjorde han som Salieri i pjäsen Amadeus under den period på några år (1992-94) han var anställd vid Åbo svenska teater (ÅST). Som Albin/Zaza i braksuccén La Cage aux Folles (1991), likaså på ÅST, gav N. prov på sin strålande komikerådra. Efter återkomsten till Svenska teatern, där han stannade fram till pensioneringen 2000, visade han hur det går att fördjupa en musikalroll till en gripande karaktärsroll. Spelman på taket med N. som den fattiga judiska mjölkkusken Tevje blev i Kurt Nuotios regi en av teaterns oförglömliga uppsättningar. Väl ifrån sig gjorde han också som milt förandligad far till Topelius i Sven Sids regi till Lars Huldéns text. Han gästade vidare bl.a. Lilla teatern i Lars Noréns Mod min son och som den gamla bortglömda trotjänaren Firs i Tjechovs Körsbärsträdgården.

Som bildkonstnär har N. gjort bl.a. landskapsmålningar och koloristiskt starka teckningar i krita, för vilka han fått berömmande recensioner. Miljön är inte sällan skärgårdsnaturen i Gäddrag i Borgå. Han har sedan 1967 haft flera utställningar i Borgå och Hfrs. (Margita Andergård)

NegendanckFredNegendanck, Fred. En mångsidig artist, som förutom skådespelare, koreograf och balettdansör även är dräktdesigner, målare och tecknare. Här som Tevje i Spelman på taket på Svenska teatern i Hfrs 1995. Foto: Svenska teaterns arkiv, K. Hakli.Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
personer (individer), skådespelare, målare (bildkonstnärer)
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Ponduskategori
Konst
Skapat 19.01.2011 av Johan Lindberg
Uppdaterat 19.01.2011 av Johan Lindberg