Helsingius, Barbara Tillbaka

Helsingius, Barbara Christina Elisabeth (f. 27/9 1937 Helsingfors, d. 9/3 2017 Esbo), vissångerska. Helsingius var i yngre år aktiv inom gymnastik och idrott, representerade Finland i fäktning vid olympiska spelen i Rom 1960. Hon utexaminerades 1961 som gymnastiklärare från Helsingfors universitet och erhöll MA i Education i Stanford 1962-63. Under åren i USA fattade hon intresse för amerikansk folkmusik och debuterade något senare både som vissångerska och radioröst vid Rundradion. Under 1960-talet blev hennes mörka röst känd för den finlandssvenska publiken, samtidigt som hon arbetade som värdinna i finskspråkiga tv-program. I början av 1970-talet engagerade sig Helsingius i sällskapet Visans vänner i Helsingfors och verkade även en tid som dess ordförande.

Helsingius största musikaliska succé torde vara visan "Jag visste så väl", som hon spelade in 1977 och som även sjöngs av ett flertal nordiska artister samt senare blev en stor svensk hit med Monica Törnell. I sina fyndiga och träffande texter lekte Helsingius på ett naturligt sätt med språket och dialekter; särskilt "Sulima", med anknytning till Vessölandet i Borgå, nådde stor popularitet i Svenskfinland.

Helsingius publicerade ett dussin LP-och CD-skivor främst med egen produktion på svenska, finska, norska och engelska. Hon gjorde även med finskspråkiga radio- och TV-program samt skivor och visböcker ett banbrytande arbete för att introducera den moderna visan som konstform för den finskspråkiga publiken. Samtidigt gjorde hon finska diktare som t.ex. Eino Leino, Aale Tynni och Aila Meriluoto kända i nordiska och internationella sammanhang. Helsingius gav konserter i alla de nordiska länderna och i andra internationella sammanhang, bl.a. i USA, Kanada, England, Skottland, Irland, Spanien, Japan, Tyskland och Lettland och därtill introducerade hon finländsk musik internationellt genom att producera en dubbel-CD "Songs Finland sings" (2000), med populära finländska visor översatta till engelska. Hon nådde två gånger finalplats i den irländska Castlebar International Song Festivalen, och segrade i vistävlingen i Sideby med "Balladen om sjörövar Andersson". Hon var som enda finländare medlem av Svenska visakademin. (Patrick Eriksson)
HelsingiusBarbara

Helsingius, Barbara. En av den finländska viskonstens främsta namn. Foto: Privat samling.
Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: Patrick Eriksson
ägare: Svenska folkskolans vänner
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 12.10.2009 av Johan Lindberg
Uppdaterat 13.11.2017 av Rabbe Sandelin

Svenska folkskolans vänner rf
Annegatan 12
00120 Helsingfors
09 6844 570
sfv@sfv.fi