Åkerlund, Ingegerd och Jarl Tillbaka

Åkerlund, Ingegerd (född 1/2 1946 Esbo) och Jarl (född 15/4 1941 Esbo), skådespelare på Fallåker teater i Esbo. Paret är två av landets största entusiaster på amatörteaterfronten och har spelat teater i inemot ett halvsekel. Deras lilla teater i Fallåker föreningshus i Bemböle har skapat sig en unik position i Svenskfinland, med publiksiffror som kan jämföras med dem de största sommarteatrarna i Närpes, Raseborg och Lurens kommer upp till.

Teatern har satsat på musikteater, komedier och farser. Ingegerd Å. har haft huvudroller som Eliza i My Fair Lady (gick 80 gånger, 15 000 pers.) och Sylva i Czardasfurstinnan (85 gånger). Rekordet slog sedan farsen Spanska flugan (90 gånger, 18 000 åskådare). Andra publikdragande lustspel har varit Det stannar inom familjen, Hög moral, Oskulden från Esbo, Fruar på vift (2005-06) och Weekend i paradiset (2006-07). Rosvo Roope uruppfördes på svenska, gruppen översatte själv både texter och sånger.

Fallåker teaters mest fullödiga uppsättning någonsin, uppförd med konstnärlig briljans och varm känsla, blev Spelman på taket 2004-05. I den gjorde Jarl Å. sitt livs roll som Tevje, den fattige mjölkkusken, en stark gestalt sammansatt av humor, tragik och värme. Också hustrun som hans fru Golde gjorde en av sina bästa roller, jordnära, äkta och välsjungande. Teamet visade att de klarade av ett av musikalhistoriens största verk . (Margita Andergård)AakerlundIngegerdJarlÅkerlund Ingejerd och Jarl. I sin uppsättning av Joseph Steins pjäs Spelman på taket bjöd Fallåkers teater på en djupdykning i traditionernas betydelse. Jarl Åkerlund i rollen som mjölkkusken Tewje och Ingegerd Åkerlund som hans hustru Golde. Foto: Fallåker UF.


Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
personer (individer), skådespelare, amatörer (entusiaster), amatörteatrar
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Ponduskategori
Teater och dans
Skapat 19.01.2011 av Johan Lindberg
Uppdaterat 09.05.2016 av Johan Lindberg