Studentteatern Tillbaka

Studentteatern i Hfrs leder sitt ursprung från Fredagssällskapets dramatiska cirkel, som bildades 1937 och följande år uppförde ett litterärt program i form av Runar Schildts Lyckoriddaren, omsorgsfullt inövad av cirkelns ordförande Eric Olsoni. S. grundades 1939. Samma år tog den nygrundade S. kontakt med Vivica Bandler och man repeterade den franska komedin Lyckliga dagar hemma hos henne i matsalen på Villagatan. Sedan kom kriget emellan och man fick inte spela teater i huvudstaden. Medlemmarna beslöt sig för att sätta upp Charleys tant vid fronten istället, fortfarande med Bandler som regissör. Verksamheten låg nere under krigs- och krisåren på 1940-t. Den återupptogs 1949, men längre avbrott har förekommit även därefter.

Någon politisk opinionsbildare i stil med Ylioppilasteatteri har S. egentligen aldrig blivit. S. har spelat en roll framför allt som fostrare av unga skådespelarförmågor och många är de skådespelare, regissörer och författare som har inlett sin bana där. Bl.a. Lars G. Thelestam, Tove Appelgren, Henrika Andersson, Milja Sarkola har på ett eller annat sätt varit aktiva. I början av 2000-t. tog en yngre generation vid. En ny improvisationsgrupp med skådespelaren Johanna af Schultén som ledare grundades, nya regissörer som Linda Rajalin och Jan Korander trädde till och samarbete med Viirus Labbet-scen på Råholmen kunde etableras, åtminstone tillfälligt.

Studentteatern i Åbo, en specialförening som verkar inom Åbo Akademis studentkår, är landets äldsta studentteater, gr. 1936. Den strävar (2005) efter att hitta nya verksamhetsformer och stabilisera de gamla. Enligt planerna skall man sätta upp två pjäser per år, man gör teaterbesök och fortsätter med improvisationsverksamheten. (Margita Andergård)

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: Main.DataConverter
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
personer (individer), författare, skådespelare, regissörer
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Ponduskategori
Litteratur
Skapat 04.05.2009 av Main.DataConverter
Uppdaterat 04.05.2009 av Main.DataConverter

Svenska folkskolans vänner rf
Annegatan 12
00120 Helsingfors
09 6844 570
sfv@sfv.fi