Sjögren Vivi-Ann TillbakaSjögren de Serrano, Vivi-Ann (f. 31/5 1938 Esbo), skådespelare och författare. Sjögren har sedan slutet av 1950-talet varit verksam som frilansskådespelare på finlandssvenska scener, i radio och tv. Framför allt har hon uppmärksammats för sina tolkningar av lyrik, ofta från det spanska språkområdet. Som författare debuterade hon sent men fann genast en egen ton i reseskildringar, där möten med människor och landskap interfolierades av passionerat återgivna beskrivningar av kulinariska sedvänjor. I finlandssvensk litteratur hör hon till de stora resenärerna med Spanien som ett andra hemland. Poesi och matkultur förenas till en smakernas fest i hennes bästa böcker Kocken turisten persikorna (1994), Andalusiens grova salt (1996) och Morgon och afton i Sahara (1999). Om sin uppväxt i Esbo och ett liv som kretsat kring uppbrott från konventionernas skenbara trygghet har hon inlevelsefullt berättat i memoarböckerna Kattens ansikte (2003), Lasses kiosk (2004) och Liten fru i litet hus (2005). (Gustaf Widén)

Sjögrens kokobok Vivi-Anns kök (2007) vann första pris i tävlingen Nordisk måltidslitteratur i Sverige 2008. Hon har även utgett kokboken Fattiga riddare i eget kök (2009) som bl.a. innehåller recept på vardagsmat, husmanskost och vegetariska rätter. (red.)

sjogren_vivi-ann.jpg

Sjögren, Vivi-Ann. Hon är en kosmopolit som blivit välkänd för sina rese- och matböcker. I sin litterära produktion har hon också behandlat det efterkrigstida Esbos utveckling från landsbygd till storstad. Foto: Charlotta Boucht.

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: SigbrittBackman
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
personer (individer), skådespelare, författare
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Ponduskategori
Litteratur
Skapat 08.06.2010 av Sigbritt Backman
Uppdaterat 08.06.2010 av Sigbritt Backman

Svenska folkskolans vänner rf
Annegatan 12
00120 Helsingfors
09 6844 570
sfv@sfv.fi