Sid, Sven Tillbaka

Sid, Sven Olof (f. 8/6 1945 Pörtom), skådespelare och regissör, far till Maria S. Han genomgick Svenska teaterskolan 1966-69, var skådespelare vid Svenska teatern 1969-89, regisserade för FST Fiktionen 1989-91 och har varit skådespelare samt regissör vid Svenska teatern sedan 1991.

S. hör till de teatermän som haft stor betydelse för finlandssvenskt teater- och kulturliv. Han har gjort en unik insats genom att inspirera tusentals amatörer till utmärkta prestationer, främst på Raseborgs sommarteater (Raseborgs festspel) vars husregissör han har varit sedan 1974. S. har där regisserat många familjepjäser och musikaler, men också dramatiskt allvarliga stycken. S. har också regisserat på Lurens och Glims, samt har gjort insatser för lokala förmågor i bl.a. Ingå och Sjundeå.

Svenska teatern har emellertid varit den fasta punkten. Känd för en bred publik blev han redan då han i pangsuccén Stadin kundi sjöng låten med samma namn. Han har haft många roller genom åren, speciellt i musikpjäser, men i Jungfruburen, i Ett år för om masten, som t.ex. dr Theves i Elefantmannen och som direktören i Per-Erik Lönnfors Svart på vitt 2003 gjorde han kanske sina bästa roller.

Till hans mest imponerande regiarbeten på Svenska teatern hör Topelius! (1998) till Lars Huldéns text. Han stod både för idén, bearbetningen och regin till denna av både kritik och publik uppskattade pjäs. Många av hans Svenska teatern-uppsättningar har blivit publikdragare, bl.a. Herr Hu (kom också som skiva), Emil i Lönneberga, Ding Dong Dille (skiva), Oliver!, Folk och rövare, Robin Hood och Skönheten och odjuret (2004). Han skriver ofta själv åtminstone en del av sångerna och musiken i sina uppsättningar, och t.ex. bitar ur hans skiva Elfensten & andra visor spelas ofta i radion. För tv har han regisserat serien Hemgård, projekt Waikiki och Mormor. S. har lyckats förmedla värme och livsglädje till publiken och har därför blivit en verkligt folkkär regissör. ( M.A.)

SidSvenSid, Sven. Regissören och skådespelaren kännetecknas av en outtömlig energi. Han har ägnat sig åt barnteater och musikaler på Svenska teatern och högklassig amatörteater på Raseborgs sommarteater. Foto: Svenska teaterns arkiv, N. v. Weissenberg.Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: SigbrittBackman
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
personer (individer), skådespelare, regissörer
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Ponduskategori
Teater och dans
Skapat 09.07.2009 av Sigbritt Backman
Uppdaterat 09.07.2009 av Sigbritt Backman