Runnakko, Pia Tillbaka

Runnakko, Pia -Carina (f. 18/6 1962 Jakobstad) skådespelare. R. studerade 1981-85 vid Teaterhögskolan och var 1985-91 engagerad vid Åbo svenska teater samt 1991-96 vid Teater Viirus; vid Lilla teatern sedan 1996. Hon har under sin tid på Viirus och Lilla teatern lyckats bäst i absurda och burleska komediennroller, som den groteska mor Ubu på Viirus och som ett av de uppnosigt frispråkiga barnen i Joakim Pirinens Kvarteret Kniven, något av det roligaste publiken skådat på Viirus. En tid var hon tillsammans med Marika Parkkomäki de enda kvinnliga skådespelarna på Viirus.

R. har på sin långa meritlista roller av många olika slag, hon har axlat också dramatiska roller med framgång, t.ex. hennes Irina i Tre systrar (2004) lyckades väl med att förmedla de djupt tragiska undertonerna. Som komedienn kan hon vara helt obetalbar, som då hon som Sylvia på Lilla teatern förvandlade sig till en stormförälskad tikflicka med härlig hundmimik. (Margita Andergård)

RunnakkoPiaRunnakko Pia. Framträder både på svenska och på finska. I Studio Pasilas uppsättning 2006 av pjäsen Viivi och Wagner, som bygger på en känd finsk tecknad serie, gjorde hon en läcker karikatyr på en mormor som strör omkring sig obscena repliker. Foto: Lehtikuva Oy, T. Jaakonaho.Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
personer (individer), skådespelare
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Ponduskategori
Teater och dans
Skapat 19.01.2011 av Johan Lindberg
Uppdaterat 19.01.2011 av Johan Lindberg