Parkkomäki, Marika Tillbaka

Parkkomäki, Marika Nina Susanna, (f. 1/11 1969 Karlskoga), skådespelare. P. studerade vid Teaterhögskolan 1987-91 och började därefter vid nygrundade Teater Viirus, där hon gjorde en stor mängd centrala roller, i bl.a. Marat, Kung Ubu, Dostojevskijs Bröderna Karamasov och Shakespeareuppsättningarna Som ni vill ha det och En midsommarnattsdröm på Kalvholmen. Inlindad i lakrits i Jouko Turkkas provocerande pjäs En kändis kunde hon konstatera att skådespeleriet kanske inte alla gånger enbart är en dans på rosor.

Efter Viirus-perioden har P. arbetat som frilans på både svensk- och finskspråkiga teatrar. Hon har haft flere stora roller, inte minst som Rita Viktorin i Svenska teaterns storsuccé Härlig är jorden, skriven och regisserad av Joakim Groth 1995-96, och därefter på samma teater som Hagar i Topelius Stjärnornas kungabarn, också den regisserad av Groth. P. har gästat Helsingfors stadsteater i bl.a. Puntila och hans dräng Matti, som Puntilas dotter Eva. 2004 återvände hon till Viirus i Familjen Bladhs barn, dramatiserad efter Christer Kihlmans romaner och fortsatte där i den svarta komedin Barnet med badvattnet 2005. (M.A)

ParkkomaekiMarikaParkkomäki, Marika. Var yngst på sin kurs då hon 1987 vid 17 års ålder inledde sina teaterstudier och har därefter gjort flera stora roller på olika scener. Foto: Svenska teaterns arkiv, N. v. Weissenberg.Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
personer (individer), skådespelare
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Ponduskategori
Teater och dans
Skapat 19.01.2011 av Johan Lindberg
Uppdaterat 19.01.2011 av Johan Lindberg