Laurent, Märta Tillbaka

Laurent, Anna Märta (f. 8/1 1920 Hfrs, d. där 21/8 2011), skådespelare. Laurent kom som 15-åring till Svenska teaterns elevskola och engagerades 1937 vid denna teater. Hon blev med tiden en av teaterns mest älskade skådespelare med en kapacitet som omspände en vid skala av roller. Sin debutroll spelade hon med frisk, omedelbar charm. Därefter var hon predestinerad för alla flickroller, och på grund av sin glittrande framtoning och musikalitet (hon var även en skicklig pianist) även för roller i operetter och musikpjäser. På 1950-t. stod Laurent för några framstående Shakespearetolkningar, som Ofelia, Desdemona och Rosalind. Till hennes största karaktärsroller hör Laura i Strindbergs Dödsdansen, Linda i En handelsresandes död och inte minst den gripande Mary Tyrone i O'Neills Lång dags färd mot natt (betecknades av kritiken som en av de märkligaste tolkningarna på Svenska teatern genom tiderna). Övriga framgångar var den fräna Martha i Albees Vem är rädd för Virginia Woolf?, Anna i Tigerlek och Loviisa i Kvinnorna på Niskavuori.

Laurent gästspelade på Lilla teatern, på Åbo svenska teater och på Wasa teater. På Lilla teatern medverkade hon bl.a. i Hagar Olsons Snöbollskriget (1981) och i Becketts Lyckliga dagar (1983).

Laurent hörde till de skådespelare som lyckades kombinera ett intensivt yrkesliv med ett lika intensivt familjeliv. Som pensionär vilade hon inte på sina lagrar. Hon gjorde succé på Wasa teater 1990 i Arsenik och gamla spetsar, liksom i musikalen Me and my Girl på Svenska teatern 1996 och i Bengt Ahlfors Aska och akvavit 1999 på Lilla teatern. Tilldelades Gösta Ekman-priset redan 1942. (Margita Andergård)
LaurentMaerta

Laurent, Märta. Strålade i Aska och akvavit som den praktfulla änkeöverstinnan Vera Malmgren, en skräckinjagande och härlig tant i närkamp med sina barn som vill få in henne på anstalt. Med sin charm, karisma och kunnighet framstod hon som den absoluta medelpunkten i skådespelet. Foto: Lilla teatern.
Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
personer (individer), skådespelare
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Ponduskategori
Teater och dans
Skapat 22.08.2011 av Johan Lindberg
Uppdaterat 22.08.2011 av Johan Lindberg

Svenska folkskolans vänner rf
Annegatan 12
00120 Helsingfors
09 6844 570
sfv@sfv.fi