Gideon, Onni TillbakaGideon, Onni (eg. Onni Gideon Tervonen, f. 7/4 1921 Balasov, Södra Ryssland, d. 25/7 1994 Hfrs) musiker, orkesterledare, skådespelare. Den svenskspråkige och från en musicerande släkt härstammande G. blev under efterkrigstiden känd som hawaijgitarrens introduktör i Finland och utvecklade ett mästerskap på detta instrument, noterat även internationellt. Han ledde därtill som kontrabasist under 1950-talet en av dåtidens mest kända jazzkvintetter som uppträdde bl.a. på restarang Espilä i Hfrs. Till den finländska rockhistoriens annaler har G. gått som upphovsman till den första "riktiga" rocklåten, Hawaiian Rock, som utkom 1956 på skivbolaget Scandia. Han var vidare en av den finländska TV-musikunderhållningens pionjärer och blev vida känd i rollen som clownen Onni (Onni-klowni) i TV-programmet Sirkus Papukaija under början av 1960-talet.

2009 utgavs en CD-skiva med inspelningar av Onni Gideons kvintett från åren 1955-57, gjorda för Finlands rundradio. Som sångsolister medverkar Annikki Tähti och Viola Talvikki (se Jazz delen om 1950-talet). (Johan Lindberg).

Mer om Onni Gideon kan läsas här (på finska): http://www.valt.helsinki.fi/projects/kmuistI/pitajanmaki/muut/tervonenonni.htm
Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 03.11.2010 av Johan Lindberg
Uppdaterat 03.11.2010 av Johan Lindberg