sjusovardagen

sjusovardagen fanns i den nordiska almanackan redan under 1600-t., och dagen (27/7) fanns också med i den första finskspråkiga kalendern från 1705. Den firades ursprungligen till minne av sju kristna män från Efesus som enligt legenden förföljdes för sin tros skull och därför murades in i en grotta. De föll i sömn och vaknade först nästan 200 år senare då grottan öppnade sig. Männen helgonförklarades. Denna legend har blivit känd bland allmänheten först under de senaste 30-40 åren, d.v.s. efter det att det publika sjusovardagsfirandet utformats.

Under äldre tid var s. inte någon stor festdag. Den konstiga benämningen gav upphov till spekulationer, och man har bl.a. tagit väderlekstydor den dagen. Ursprunget till det firande som man känner idag står att finna i 1800-talets badortsliv. Badhotellen (bl.a. i Borgå, Hangö, Heinola, Idensalmi, Imatra, Lovisa, Mariehamn, Nyslott, Nådendal och Raumo) blev sommarnöjesplatser för över- och medelklassen under 1800-t. och början av 1900-t. Hotellen ordnade med program för gästerna, danser, soaréer, utflykter i naturen, ridning, segling och olika slag av spel som biljard och kortspel. På s. arrangerades en tillställning för badgästerna, vars viktigaste element var ett skrammeltåg genom staden för att väcka upp alla som sov, och att kasta kardborrar på alla sömntutor.

Turistnämnderna i Nådendal och Hangö skapade under 1950- o. 60-t. sommarevenemang för stadsbor, sommargäster och turister med element från badhusens sjusovardagsfirande. Från att ha varit en privat tillställning där alla deltagare agerade med, blev festen nu ett publikt evenemang med uppträdande och åskådare. I Nådendal förekom 1958 för första gången att en sjusovare slängdes i sjön. De tio första åren uppoffrade sig Societetshusets vaktmästare, men från 1969 har man varje år en ny sjusovare. I Hangö fick under 1960-t. evenemanget sin nuvarande form: ett tåg av pyjamasklädda personer som vandrar genom staden. Från slutet av 1970-t. har man valt en allmänt känd person som sjusovare. Många andra orter har sedan 1990-t. börjat ordna liknande evenemang. (Anne Bergman)
Aktörer
upphovsman: UVF-redaktion
ägare: Svenska folkskolans vänner
utgivare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
historia, sjusovardagen
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 04.05.2009
Uppdaterat 07.06.2017