Akava

Akava, Hfrs, (Akademikercentralen Akava) centralorganisation för personer med högskoleexamen eller annan specialutbildning, gr. 1950 (reg. som förening 1954). Medlemskåren, som är organiserad enligt yrke eller examen, består huvudsakligen av långtidsutbildade löntagare inom såväl den offentliga som den privata sektorn. Akava, vars medlemsantal till skillnad från andra finländska centralorganisationer genom åren stadigt har ökat, erhöll förhandlingsrätt med staten 1954, med kommunerna 1956 och var en av huvudavtalsparterna på arbetstagarsidan vid de första s.k. inkomstpolitiska förhandlingarna 1968. Sedan 1995 är Akava enbart en centralorganisation, medan mandatet att förhandla fram kollektivavtal ligger hos Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, Förhandlingsorganisationen för Högre Tjänstemän FHT (för den privata sektorn) och vissa medlemsförbund.

Akava deltar i de inkomstpolitiska förhandlingarna tillsammans med de övriga parterna på arbetsmarknaden. Akava kan tillsammans med de övriga centralorganisationerna sluta inkomstpolitiska helhetsavtal med landets regering, i vilka man avtalar om både löner och finanspolitik, inkomstfördelning och socialpolitiska åtgärder. En annan central uppgift för Akava är den allmänna samhällspolitiska intressebevakningen. Verksamheten stöds genom utredningar, utbildning, organisationsverksamhet och information.

Vid ingången av 2009 hade Akava 33 medlemsorganisationer med ett sammanlagt medlemsantal på över 530 000 medlemmar. I de större städerna i landet finns 15 regionalkanslier. (J. Muiluvuori, A. 1950-2000: oma ja yhteinen etu, 2000)

Aktörer
utgivare: Svenska folkskolans vänner
upphovsman: JohanLindberg
ägare: Svenska folkskolans vänner
Ämnesord
centralorganisationer, högutbildade, arbetstagare, inkomstpolitik
Objektet skapat och/eller period början
-.-.-
Period slutar
-.-.-
Typ
Text
Skapat 19.01.2011
Uppdaterat 25.04.2016